Lisäarvotuotteet pellolta pöytään vuodesta 1993
Sensonin tutkimus- ja kehityspäällikkönä työskentelevä Petri Peltola jää eläkkeelle ensi kesänä työskenneltyään lähes täsmälleen 29 vuotta Sensonin ja sen edeltäjien tutkimus- ja kehitystyössä. Polttimolla vuonna 1993 alkaneen uran teemana on ollut maltaiden ja mallasuutteiden mikrobiologian osaaminen.
- Lukiossa lempiaineitani olivat kemia, biologia ja matematiikka. Niiden perusteella ammatinvalintavaihtoehdot olivat tutkija ja opettaja. Valitsin tutkimuksen eli mikrobiologian yhdistettynä tekniikkaan, ja päädyin soveltavan mikrobiologian tielle, Peltola muistelee.
Pitkän uran jälkeen Peltola aikoo eläkeläisenä keskittyä koti- ja kesämökkitöihin sekä musiikkiharrastukseensa, jota hän on jatkanut pikkupojasta asti. Peltola soittaa edelleen kahdessa bändissä.
Yhteistyössä Viking Maltin kanssa
Senson on verkostojensa ansiosta suurempi yritys kuin miltä se ensin näyttää, ja sillä on vahva kumppanuus Viking Maltin kanssa.
Elintarviketeollisuuden laaja asiantuntemus ja pitkät tutkimusperinteet ovat vankka perusta, mutta katseet ovat aina suunnattu tulevaisuuteen. Elintarviketeollisuuden trendit ja noususuhdanteet heijastuvat tuotekehityksen arkeen, sillä myös esimerkiksi myynti osallistuu kehitykseen. Idea uuden tuotekehityksen aloittamiseen voi hyvinkin syntyä asiakkaan toiveesta tai tuotepalautteesta tai muualla maailmassa nousevasta trendistä.
Monet vaatimukset ohjaavat tuotekehitystä
Mitä ominaisuuksia tuotekehittäjällä pitäisi olla? Luonnollisesti alan tuntemus ja kemia ovat perusasioita. Peltola muistuttaa, että tuotekehitysprojektin läpivienti kestää yleensä 1-2 vuotta, joten sinnikkyys auttaa. Eri sidosryhmien vaatimusten täyttämisen lisäksi esimerkiksi tuotantoprosessien osalta on paljon ympäristö-, turvallisuus- ja laatuvaatimuksia.
- Tarvitaan järjestelmällistä lähestymistapaa, sillä usein on käynnissä useita hankkeita samanaikaisesti, ja monet yksityiskohdat on tarkistettava jokaisen hankkeen aikana. Esimerkiksi tuoteturvallisuus on erittäin tärkeää.
Lisäarvon tuottaminen
Mutta palataanpa takaisin trendeihin ja noususuhdanteisiin. Sensonin mallasentsyymi kehitettiin alun perin tärkkelyssiirapin valmistuksen apuaineeksi. Tuotteen elinkaari oli melkein hiipua ja loppua, mutta se sai uutta vauhtia kaurajuomatrendistä. Se on myös esimerkki tuotteesta, joka palautettiin tutkimus- ja kehitystoiminnan piirustuspöydälle jatkokehitystä varten uusien asiakasvaatimusten vuoksi.
- Minulle Betalase-mallasentsyymi on hieno esimerkki Sensonin tuotteesta, joka tuo lisäarvoa asiakkaiden tuotantoon ja tuotteisiin. Vahva osoitus tästä on se, että tuote on ollut valikoimassa jo 80-luvulta lähtien.
Entä gluteenittomien tuotteiden kasvava kysyntä? Miten mauttomista leipomotuotteista tuli yhä kasvavan kysynnän tuote? Peltola kertoo, että gluteenittomien tuotteiden kehittäminen alkoi yli 10 vuotta sitten, vaikka sekä kysyntä että tarjonta olivat vähäisiä. Keliakiaa sairastavat ihmiset "pakotettiin" syömään gluteenitonta, mutta mautonta leipää. Kaiken kaikkiaan gluteenittomat tuotteet ovat kehittyneet paljon viime vuosina kulutuksen kasvun myötä. Asiakaskunnan laajentuminen keliakiaa sairastamattomiin kuluttajiin on myös lisännyt kysyntää. Senson vastasi kysyntään kehittämällä gluteenittomia uutteita, jotka parantavat makua, ravintoarvoa ja koostumusta.
Tuotekehittäjä Peltola ennustaa, että kasvisruokabuumi voimistuu entisestään. Sitä vauhdittavat kasvava kiinnostus terveyttä edistävään ruokavalioon ja ympäristönäkökohdat. Yksi linja tuotekehityksessä voi hyvinkin olla keskittyä juuri tiettyjen, terveellisten kasvikomponenttien hyödyntämiseen.
Käytännön oppitunnit ja sovellettu tieto
Käytännön oppeja Petri Peltola on ottanut nuoruudestaan, kesätöistä ruohonjuuritasolla, puutarhoissa ja pelloilla. Monipuoliset kesätyöt meijeristä jätevedenpuhdistukseen ja varhaiset työnkuvat kartuttivat osaamista ja pohjaa tulevalle uralle maltaiden ja uutteiden parissa. Vaikka kemian ja mikrobiologian perusteet eivät ole ajan myötä juurikaan muuttuneet, työmenetelmät ovat kehittyneet. Kuten monilla muillakin aloilla, käsityön tarve on vähentynyt. Myös kaiken saatavilla olevan tiedon käsittely ja omaksuminen vaatii uudenlaista osaamista.
- Nykyään tietolähteitä on paljon, ja tiedon määrä on valtava. On tärkeää tunnistaa luotettava tieto ja osata löytää työn kannalta oleellinen tieto, muistuttaa Peltola.
Vielä yksi vinkki Peltolalla on: Tutustu mikroskooppeihin. Tämä on suositus kaikille mikrobiologiaa ammatikseen harkitseville, että oppisivat näkemään pinnan alle.


